lauantai 25. kesäkuuta 2011

Sattmarkin tupa nostalgiankaipuuseen

Sattmarkin tupa Paraisilla on ollut olemassa "aina", ainakin minulle. Olen käynyt siellä lapsena mökkireissuilla, ja silloiset omistajat olivat tuttujamme. Oi nostalgiaa siis. Kahvilan omistajat ovat vaihtuneet sitten lapsuusvuosien, ja toiminta on paisunut aiemmasta. Pihassa on kalakauppa, mattomyyjä ja sisustuspuoti. Kaunis kirjakin on saariston suloisimmasta kahvilasta tehty.
Sattmarkia voi fiilistellä kirjastakin ja vakoilla kakkujen reseptejä.
Ennen Sattmarkissa tilattiin kahvia ja korvapuustia, nyt lattea ja moussekakkua. Kuparikahvipannun sijaan nurkassa kiiltelee hieno espresso/cappuccino/latte-kone. Kahvila notkuu uusromanttisia tuontiherkkuja, kuten hilloja ja suklaita sekä Sattmarkin omaa tuotantoa olevia erikoisuuksia, kuten tämän kesän uutuuslimsoja. Ovat tehty kuulemma aidoista marjoista, ilman lisäaineita. Hinta on kuitenkin niin kova, 4€ / pikkupullo, että piheys iski.

Sattmarkissa myydään söpöjä tuontiherkkuja ja omaa tuontantoa.


Nautimme saaristopäivän lopuksi sitä lattea ja haudutettua teetä sekä tiramisua, joka oli leivottu kakun malliseksi. Ohje Sattmarkin tiramisuun löytyy kirjastakin, kurkkasin. Pala oli kaunis ja kakku kostea ja herkullinen. Latte oli yllättävän laimeaa, kahvia olisi saanut olla vähän enemmänkin. Ja kuten melkein aina kahviloissa, maito voisi olla kuumempaa.

Tiramisukakku
Ehkä se on nostalgiankaipuuta, että tuossa ihanassa kesäparatiisissa kaipaan sitä mokkamasterilla keitettyä tavallista kahvia kuparipannusta tarjoiltuna. Ja korvapuusteja. Tänne tulen kuitenkin aina uudelleen, melkein kuin koko paikka olisi valmiina lihasmuistissa.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Lime-tillivoi paistetulle kalalle

Uusi suosikkini Grillikirja esittelee erilaisia maustevoita, kuten tomaattivoita, rakuunavoita ja fetavoita. Päätin käyttää kaapista omia suosikkejani ja tein lime-tillivoita paistetun kalan päälle.


Yhteen pötköön, josta saat ainakin kymmenkunta maustevoinappia, tarvitset:
150 g voita
1 dl tillisilppua
puolikkaan limen mehu
(luomusitruunan kuoriraastetta)
1 pieni valkosipulin kynsi murskattuna
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl sokeria
Vajaa 1 tl sormisuolaa/gourmetsuolaa tms.

Sekoita kulhossa huoneenlämpöisen voin joukkoon kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Itse pehmitin jääkaappikylmää kivikovaa voita varovasti mikrossa sulatusteholla. Muotoile voiseoksesta leivinpaperin päälle pötkö ja rullaa se paperin avulla tasaiseksi. Säilytä maustevoi kokonaisena jääkaapissa tai viipaloituna pakastimessa, etenkin jos säilytät sitä pidempään.

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Blanko vs. kotitekoinen thalilautanen

Blankon intialaistyyppinen kormabroileri-thalilautanen on meillä aika klassikko, sillä sitä tulee usein tilattua tutulta listalta. Viimeksi otin tosin listalle ilmestyneen lammasversion ja mies tuon tutumman broileriversion. Maukasta oli jälleen.

Blankon kormabroileri-thalilautanen taustalla, etualalla lammasversio, joka on jo poistunut listalta.
Himo jäi päälle annoksesta, joten ajattelin testata broileriannosta kotona. Tuskin Blanko veivaa morttelilla  chilitahnojaan, joten valitsin helpotetun tien kaupan purkkiriveistä. Joskus vielä ehkä saan aikaiseksi testata tahnoja alusta loppuun itse. Valmistin broileria miedossa currykookoskastikkeessa, kukkakaali-linssimuhennosta eli dhalia ja chili-papulisäkettä. Lisäksi mango-chutneyllä maustettua jugurttia.
Kotiversio kormabroilerista papu-linssilisukkeilla ja mangochutney-jugurtilla

Broileria miedossa currykookoskastikkeessa

400g Maustamatonta broilerin rintafilettä
ruokaöljyä paistamiseen
2-3 rkl Mild Curry Paste -currytahnaa (Rajah)
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
2 tl jeeraa
suolaa, pippuria
2 prk kookoskermaa (creamy)
Kuullota sipuleita öljyssä, lisää isoiksi pitkulaisiksi paloiksi leikattu broileri (kolme palaa per filee) ja ruskista. Lisää currytahna ja anna sihistä pannulla. Lisää kookoskerma ja mausteet. Anna broilerin kiehua kypsäksi nesteessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai tahnaa.

Kukkakaali-dhal

puolikas kukkakaali tai kokonainen pieni
1 prk tomaattimurskaa
1 dl punaisia linssejä
vettä n. 3 dl (lisää tarvittaessa)
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 rkl jeeraa
1 tl mild curry pastea tai curry-jauhetta
suolaa

Keitä kukkakaali juuri ja juuri kypsäksi. Kuullota pannussa sipuli ja lisää valkosipuli. Lisää tomaattimurska, osa vedestä ja linssit. Anna kiehua, kunnes linssit ovat kypsiä, n. 10 min. Lisää vettä tarvittaessa - varo etteivät linssit pala pohjaan, mutta lisää vettä vain tarvittava määrä, jottei tuloksena ole keittoa. Lisää al dente -kukkakaalit ja anna muhia miedolla lämmöllä. Mausta runsaalla jeeralla ja lisää suolaa. Tämä ruoka paranee vetäydyttyään ainakin yön yli.

Intialainen papulisäke
pussi pakastettuja vihreitä papuja
ruokaöljyä
1 prk kidney-papuja
sipulia, valkosipulia
chilijauhetta
1 rkl Indian spice mix -maustetta

Kuullota sipulit öljyssä, lisää pakastetut pavut ja anna sulaa lämmöllä. Lisää kidneypavut ja mausteet. Anna muhia. Paranee vanhetessaan.

Mango-jugurttidippi
Sekoita keskenään:
3 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl mango chutneytä (Rajah)

POHDINTAA:
Toteutus oli valmistahnojen ansiosta vaivatonta, ja etenkin currykookosbroilerin maku oli hyvin lähellä Blankon esikuvaa. Lisäkkeet olivat vähän valjuja, mutta maku muuttui intensiivisemmäksi yön yli jääkaapissa levättyään. Kannattaa siis tehdä mössöt hyvissä ajoin, sillä ne vain paranevat vanhetessaan. Kolmen eri lajin valmistus vaati kuitenkin niin monta pataa ja pannua, että tiskipöydän raivaus oli hieman kohtuutonta kotioloissa. Taidan tilata tätä jatkossakin siis ravintolassa, jossa on oikeaoppiset lautasetkin.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Sadepäivän lohturuokaa: mausteiset bataattiranskalaiset

Löysin tämän reseptin kerran etsiessäni jotain kivaa bataattiohjetta, ja se on pyörinyt mielessäni pitkään. Nyt sain aikaiseksi tehdä niitä, sillä mausteiset bataattiranskikset sopivat täydellisesti kesäkuisen kolean sadepäivän lounaaksi. Ranskikset onnistuivat täydellisesti, vaikka ohjeen valkuaisvaahto ensin kummeksutti. Se toimi kuitenkin erinomaisesti ja sen avulla ranskiksista tuli ihanan rapeita. Ehdin hädintuskin ottaa kuvan ennen kuin nämä tuli tuhottua - todella herkullista!


Rapean mausteista pintaa...

Alkuperäinen ohje on amerikkalaisen bloggaajan Joy the Bakerin, ja tässä oma versioni herkusta:

1 keskikokoinen bataatti tai puolikas suuri
1 rkl oliiviöljyä
1 munanvalkuiainen
1 tl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
suolaa

Dippi:
2 dl maustamatonta luonnonjugurttia (10%)
juustokuminaa ja chilijauhetta maun mukaan

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita uunipelti samalla uuniin lämpeämään. Pese ja kuori bataatti, ja paloittele se sitten raskalaisten perunoiden malliseksi. Tikut saavat olla melko ohuita, jotta ne ehtivät hieman rapeutua uunissa. Sekoita bataattitikkujen joukkoon oliiviöljy ja asettele ne sitten leivinpaperin päälle odottamaan. Ripottele päälle suolaa. Vaahdota munanvalkuinen tanakaksi vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon nopeasti mausteet. Ota pelti uunista ja siirrä bataattitikut leivinpaperin kanssa kuumalle pellille. Lusikoi vaahto bataattien päälle ja järjestele maustevaahtoa nopeasti käsin vähän joka ranskiksen päälle. Vaahto sulaa nopeasti, joten älä aikaile. Paista bataattiranskalaisia n. 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja maustevaahto on rapeutunut niiden päälle. Tarjoa kuumina jugurttidipin kanssa.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kirja-alen löytöjä: Pinchoja ja grilliruokaa

Harvoin pääsen kirja-aleista ohi ilman muutaman kokkauskirjan hankintaa. Sama homma taas. Kartutin pursuavaa keittokirjahyllyäni kahdella opuksella: Pinchot - herkkuja tikun nokassa (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft, suom. Pirkko Roinila) ja Grillikirja. Herkullisia ruokia, marinadeja, kastikkeita ja höysteitä (Sara Bang-Melchior, Tukan Förlag, suom. Mirka Lahti. Schildts Kustannus 2010).



Grillikirja vakuutti jo kaupassa isoilla lähikuvillaan grilliherkuista. Taitto on jotenkin miehekäs, selkeä ja konstailematon. Samanlaisia ovat kirjan ohjeetkin, nyt ei piperretä. Kansikuvan possun bbq-kylki tosin vähän hämää, sillä ohjeet ovat kuitenkin ennakkoluulottomia ja monipuolisia eikä pelkkää possua ja makkaraa. Peruslihamätön lisäksi esitellään monenmoista herkkua, mitä grillissä voi valmistaa, kuten lämmin aasialainen häränfileelautanen ja panang katkaravut vartaassa. Nimensä mukaisesti kirjasta löytyy myös lukuisia raikkaita dippejä ja marinadeja sekä erilaisia lisäkkeitä. Tutkailin etenkin hunaja-miso-kastiketta, jonka pitäisi sopia vaikkapa kanan, ankan tai grillattujen munakoisojen kanssa. Myös jälkkärit valmistuvat vaikka pallogrillin jälkilämmöllä kirjan ohjeiden mukaan, esim. hedelmänyytit valkosuklaan ja manteleiden kera valmistuu helposti folionyytissä. Sormet syyhyävät päästä grillin kimppuun tämän selailun jälkeen!

Sen sijaan Pinchot, herkkuja tikun nokassa -kirja vaatii vielä hieman testaamista ennen kuin voi ainakaan ylistää. Kansi oli niin raikas ja kiva, että sorruin ostamaan ilman tarkempaa tutkiskelua. Myös Tintån ihanat pinchot olivat mielessä, kun näin kirjan. Toteutus on kuitenkin jokseenkin sekava ja kuvat eivät ole ihan niin komeita kuin Grillikirjassa. Vanhanaikaisilta vaikuttavia pikkukuvia on paljon. Monia raaka-aineita ei taatusti saa Suomesta, kuten morcilla-verimakkaraa (onneksi?)... Omituista on myös se, että saksalaista alkuperää olevasta kirjasta ei löytynyt julkaisuvuotta mistään! No, tapasten sukua olevat tikkupalat ovat kuitenkin kivaa pikkutarjoiltavaa, joten luultavasti kokeilen niitä joskus, mutta en välttämättä tämän kirjan ohjeilla...

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Munakokkeli tomaattien kera eli strapatsatha

Tätä helppoa kesäruokaa teen aina, kun jääkaapissa ei ole "mitään". Meillä on yleensä aina tomaatteja ja luomumunia kaapissa, ja paljon muuta ei tarvitakaan. Kreikkalaiset kutsuvat tätä nimellä strapatsatha.



3 kypsää tomaattia
suolaa, pippuria
ripaus sokeria
1 kynsi valkosipulia
1 kevätsipuli
muutama lehti tuoretta oreganoa
4-6 kpl luomumunaa
4-6 rkl maitoa
voita paistamiseen
n. 1 dl juustoa (esim. emmental) raastettuna

Pilko tomaatit pieniksi, lisää joukkoon silputtu kevätsipuli varsineen, valkosipulin kynsi hienonnettuna, yrttihakkelus, suola, mustapippuri ja ripaus sokeria. Valmista munakokkeli tavalliseen tapaan: Riko toiseen kulhoon munat ja lisää yhtä monta ruokalusikallista maitoa kuin käytät munia. Mausta suolalla ja pippurilla, vatkaa kevyesti. Paista munakokkeli voissa ja kun se on melkein valmista, lisää pannulle tomaattiseos ja sekoita osittain kokkelin joukkoon. Anna lämmetä. Ripottele päälle juustoa ja tarjoile.

Mukaan sopivat myös mm. fetajuusto, pekoni tai ilmakuivattu kinkku. 

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Täytetyt munakoisot Tessa Kirosin tapaan

Tämä ohje on muunnelma Tessa Kirosin kirjasta Falling Cloudberries, joka on yksi lempparikeittokirjoistani. Suomalais-kyproslaisen Kirosin ensimmäisessä ruokakirjassa on ihanat kuvat, herkullinen tunnelma ja upea taitto. Tämä on niitä kirjoja, joita mielellään selailee huvikseen, vaikkei siitä koskaan kokkaisi mitään. Tosin tästä tulee kokattuakin vaikka mitä, sillä ohjeet ovat käyttökelpoisia, muunneltavia ja omaan makuuni sopivan välimerellisiä. Ainoa miinus on monisanaisuus - jotain mihin tosin syyllistyn itse koko ajan ;) Asiaan siis.



Alkuperäisessä ohjeessa oli lammasta, mutta koska en taaskaan löytänyt sitä parin kauppareissun jälkeen, luovutin ja käytin naudan paistijauhista. Parempaa olisi tullut lampaasta, joten ensi kerralla menen kolmanteen kauppaan. Hyvää ja kesäistä silti. Muitakin muutoksia taas oli oman ruokakaappitilanteen ja fiiliksen mukaan.

Ohje 4:lle alkupalana tai 2:lle pääruokana

2 pienehköä munakoisoa
400 g tomaattimurskaa
3-5 kynttä valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä / aurinkokuivattuja tomaatteja / punaista pestoa
1 keltasipuli
400 g naudan paistijauhelihaa (tai mieluummin lampaan jauhelihaa)
(Oliivi)öljyä paistamiseen
150 g fetaa
80 g parmesania
puoli punttia tuoretta minttua ja oreganoa kumpaakin
suolaa, pippuria
(kreikkalaista jugurttia ja sitruunaa tarjoiluun)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele pestyt munakoisot haarukalla ja laita ne uuniin. Paista n. 40 minuuttia tai kunnes munakoisot tuntuvat pehmeiltä ja näyttävät vähän kurttuisilta. Valmista niiden kypsymisen aikana täytteet, ensin tomaattikastike: Kuullota pieneksi hienonnettuja valkosipulin kynsiä (2 kpl) n. rkl:ssa oliiviöljyä. Lisää tomaattimurska, -pyree ja/tai aurinkokuivatut tomaatit/pesto sekä suola ja pippuri. Keittele miedolla lämmöllä sen aikaa, kun valmistat lihatäytteen: kuullota pieneksi hakattu sipuli ja halutessasi pari kynttä valkosipulia parissa rkl:ssa öljyä. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota seos pois liedeltä ja jätä odottamaan.

Kun munakoisot ovat kypsät, ota ne pois uunista ja anna jäähtyä käsittelykelpoisiksi. Voit myös kypsentää ne hyvissä ajoin tähän pisteeseen. Halkaise ne sitten pituussuunnassa ja poista kannat. Koverra munakoisojen sisus pois isolla lusikalla niin, että jäljelle jää veneet, joiden seinämät ovat vajaan sentin paksuiset. Säästä sisukset. Lado veneet öljyllä pirskoteltuun uunivuokaan ja viimeistele lihatäyte: Pilko pehmenneet munakoison sisukset suupaloiksi ja lisää lihan joukkoon ja sekoita hyvin. Murusta seoksen joukkoon feta sekä itse raastamasi parmesan. Sekoita. Lisää lopuksi yrtit pieneksi silputtuna.

Täytä munakoisoveneet tasaiseksi lihaseoksella, painele ne käsin täyteen seosta. Kauho sitten tomaattikastiketta päällimäiseksi ja ripottele kastikkeen päälle hieman parmesania. Paista ruokaa 200 C:ssä n. 25-35 minuuttia, kunnes ne kuplivat ja päällys on hieman ruskistunut. Tarjoile hieman jäähtyneinä kreikkalaisen jugurtin ja sitruunan kera.