sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kasvisruokakurssin satoa

Viikonloppuna kokattiin kasviksia, paljon kasviksia. Joukko naisia eri puolilta maailmaa kokoontui kokkaamaan ruokakurssille, jota olin vetämässä yhdessä ystäväni kanssa. Ajatus oli koota yhteen eri kulttuureja, viettää päivä yhteisen ilonaiheen, ruuan, ympärillä ja tietenkin jakaa vinkkejä kasvisten käyttöön. Suunnittelimme kurssille kepeän, kesäisen värikkään menun, jossa erilaisia kasviksia käytetään kasapäin, myös liharuuan ja jälkkärin osana. Tässä reseptit suomeksi, mama Llama julkaissee reseptit englanniksi jossain vaiheessa. Kiitos kaikille osallistujille, ainakin me viihdyimme kauhan varressa loistavasti.
Menu:
Munakoiso- ja punajuuri-kuminadipit leivän kera
Gazpacho - kylmä tomaattikeitto
Kesäinen maissi-fetasalaatti amerikkalaiseen tapaan
Yrttiset lammaskepakot ja pestotomaatit
     Voipähkinäkurpitsa-muffinit sitruskuorrutteella
Punajuuri-kuminadippi
3 tuoretta punajuurta
1 rkl piparjuurikastiketta / tuoretta raasteena
90 g kreikkalaista jugurttia
1 tl kuminansiemeniä
merisuolaa ja valkopippuria
Keitä punajuuret kypsiksi, n. 45-50 min. Kuori jäähtyneet punajuuret ja paloittele reiluiksi paloiksi. Sekoita muiden ainesten kanssa tahnaksi esim. sauvasekoittimella, mausta. 
Munakoisodippi
3 pientä munakoisoa (500-750g)
2 rkl tavallista oliiviöljyä (ei extra-virgin)
1 iso sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa ja jauhettua mustapippuria
250ml kreikkalaista jugurttia
(1/4 tl sahramia liotettuna 2 rkl:ssa lämmintä vettä)
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna, koristeeksi
2 rkl paahdettuja mantelilastuja, koristeeksi
oliiviöljyä pirskoteltuna koristeeksi
Lämmitä uuni n. 175 asteeseen. Pistele munakoisoihin reikiä haarukalla ja paista niitä leivinpaperin päällä 45–60 min, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Varo ettet polta munakoisoja. Anna jäähtyä, Kaavi sisukset halkaistuista munakoisoista lusikalla, valuta lävikössä ja soseuta.
Kuullota sipuli ja valkosipuli 2 rkl:ssa öljyä. Lisää kuullotettujen sipuleiden joukkoon valutetut munakoison sisukset ja paistele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Siirrä seos kulhoon jäähtymään ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jugurtti jäähtyneen munakoisoseoksen joukkoon (samoin kuin sahrami ja sen kullankeltaiseksi muuttunut liotusvesi), Siirrä tahna tarjoilukulhoon ja ripottele päälle minttua ja paahdetut mantelilastut ja pirskottele pinnalle öljyä.   

Gazpacho – kylmä tomaattikeitto

4-5 isoa kypsää tomaattia kuorittuna ja siemenet poistettuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 iso kurkku kuorittuna ja siemenet poistettua
1-2 paprikaa
1 punasipuli
½ kesäkurpitsa
1 litra tomaattimehua
½ litra kanalientä
1 dl extra virgin -oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1-2 tl tabascoa
1 tl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 tl tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa ja pippuria
Kuutioi kaikki kasvikset. Yhdistä nesteet kulhossa ja lisää kasvikset. Anna keiton viilentyä ja makujen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
Kesäinen maissi-fetasalaatti amerikkalaiseen tapaan
Maissisalaatti, pestotomaatit ja yrttiset lammaskepakot
2 pussia pakastemaissia
1 punainen paprika paloiteltuna
½ kurkkua siemenet poistettuna ja paloiteltuna
4 retiisiä paloiteltuna
1 kevätsipuli viipaloituna
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
1 tl seesamiöljyä
4 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria
75 g fetajuustoa
Valuta maissi ja lisää sen joukkoon kaikki kasvikset pieniksi (suunnilleen maissin kokoisiksi) paloiksi kuutioituna. Mausta öljyillä, mausteilla ja murustetulla fetalla. 
Yrttiset lammaskepakot
”Kasviksia kätkettynä liharuokaan”
250 g lampaan jauhelihaa
250 g naudan jauhelihaa
½ - 1 kpl raastettua kesäkurpitsaa
200 g pakastepinaattia sulatettuna
2 munaa
3 rkl minttua hienonnettuna
3 rkl oreganoa hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
Pieni paketti fetaa
suolaa ja pippuria
Raasta kesäkurpitsa ja purista nesteet raasteesta. Yhdistä kaikki ainekset ja muotoile taikinasta kepakot vedessä liotettujen puuvartaiden ympärille ja grillaa kypsiksi.
Pestotomaatit
1 iso puntti basilikaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
70 g parmesanraastetta
50 g hasselpähkinää
2 dl extra virgin -oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Levitä pestoa tomaatinpuolikkaille ja paista 5-10 minuuttia.
Voipähkinäkurpitsa-muffinit
Oikea suomennos tälle kasvikselle löytyi vasta kurssin jälkeen – marketin vihannesosastolla päärynänmuotoinen, isohko kurpitsa paljastui nimittäin myskikurpitsaksi! Englanninkielinen nimi kuvaa kuitenkin paremmin kasviksen täyteläistä makua.
250 g voipähkinäkurpitsaa eli myskikurpitsaa (butternut squash) keitettynä ja soseutettuna
2 munaa
100 g voita sulatettuna
200 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
Sitruunan ja appelsiinin kuoret raastettuna
3 tl appelsiinimehua
500ml jauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
¼ tl inkivääriä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Yhdistä nestemäiset ainekset, sokeri ja sitrusten kuoret. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet. Sekoita jauhoseos nestemäisiin aineisiin kahdessa erässä. Sekoita tasaiseksi ja jaa taikina muffinivuokiin. Paista n. 10-15 minuuttia.
Sitruunakuorrute
450 g tomusokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sitruunan kuoriraastetta
2 tl sitruunamehua
Vatkaa ainekset sekaisin. Voit lisätä tai vähentää sokerin ja sitruunan määrää oman makusi mukaan.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Nostalginen raparperipaistos

Ilman tätä raparperipaistosta ei tule (alku)kesää, ja sehän nyt on, eikö? Raparperiajan minulla käynnistää aina tämä teinivuosilta saakka mukana kulkenut, seiskaluokan kotitalouskirjastakin tuttu helppo herkku. Nauti vaniljajäätelön kera ja tunne kesän ensimerkit makunystyröilläsi :)

4 raparperia + sokeria sirotteluun
3 dl kaurahiutaleita
100 g voita
1 dl sokeria
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori raparpereja tarvittaessa ja pilko ne sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita voideltuun uunivuokaan ja ripottele kevyesti sokerilla. Laita uuniin odottelemaan kuorrutteen valmistuksen ajaksi - johon ei kyllä kauan mene. Sekoita keskenään kuivat aineet, sulata voi ja kaada se kauraseoksen joukkoon. Levitä seos raparperien päälle. Paista 15-25 min uunista riippuen, kunnes pinta on ruskistunut ja rapeutunut.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

The Royal Wedding Brunch!

Eihän anglofiili, joka rakastaa shampanjabrunsseja, voi ohittaa tällaista tilaisuutta! Prinssi Williamin ja Katen häitä piti ehdottomasti juhlistaa.


Skonssit mansikkahillokkeen ja kerman kera
Tekemieni skonssien ohje on hyvin lähellä tätä, tosin itse pääsin hyödyntämään Tupperwaren ilmaislahjana saatuja pyöreitä muotteja, joilla painelin taikinasta kello viiden teehetkiltä tutunnäköisiä pyörylöitä. Myös maku ja pyörylöiden rakenne olivat hyvin lähellä muistikuvia skonssien kotikulmilta. Mansikoiden ja kermavaahdon lisäksi testasimme ilmakuivattua kinkkua ja homejuustoa skonssien täytteenä - toimii hyvin myös pikkusuolaisena. Skonssien makeus on suunnilleen digestive-keksien luokkaa.

Brie-meloni-mansikkasalaattia sekä suolaisia skonssitäytteitä

Avokadosalaatti
Brie-tyyppinen pehmeä juusto, hunajameloni ja mansikat sopivat ihanasti yhteen. Avokado-salaatti on muunnelma vuosia sitten saamastani ohjeesta, jota olen tehnyt usein pastaversiona piknikeille ja brunsseille. Tässä versiossa salaattipedillä pikkukuutioina kypsää avokadoa, päärynää ja homejuustoa, kostukkeena oliiviöljyä.

Suklaamansikat
Suklaamansikat ovat suloisia kuin kuninkaallinen suukko parvekkeella ;) Dippaa mansikat sulaan suklaaseen ja anna jähmettyä kylmässä. Splendid, indeed!