maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäistä pöytään!

Pääsiäisenä nautittiin lammasta kahdella tapaa eli yrttimarinoitua, kokonaisena paistettua lampaankaretta ja karitsan sisäfileitä. Lisukkeina maistuivat rosmariini-uunikirsikkatomaatit ja gorgonzola-parsa. Kevätillan perinnejälkkärinä oli jauhoton rahkapiirakka, mämmiä ja liköörikaffet.
Kyljyksiksi leikattua lampaankaretta, rosmariinitomaatteja ja
luomuviini Château Pech-Lait 2009
Aloita lampaankareiden operointi poistamalla kalvot lihoista. Rapsuta kalvot myös luiden päältä koko
matkalta. Nosta kareet kokonaisina marinadiin muutamaksi tunniksi tai vaikka yöksi. Ota kareet marinadeineen huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista. Sama marinadi käy myös sisäfileille.

Marinadi lampaille:
oliiviöljyä
loraus balsamiviinietikkaa
loraus makeaa soijakastiketta
puntti timjamia ja muutama oksa rosmariinia
runsaasti valkosipulia pienenä hakkeluksena
ripaukset (intiaani)sokeria, suolaa ja mustapippuria

Pyyhi kareista ennen paistamista suurimmat marinadit pois ja paista pannulla nopeasti joka puolelta öljyssä. Siirrä kareet uunivuokaan ja lado marinadin yrttejä niiden päälle. Paista 200C noin 10 minuuttia. Anna paistettujen kareiden levätä foliossa vartin verran ennen kuin leikkaat ne kyljyksiksi. Jos teet myös karitsan sisäfileitä, paista ne pannulla voissa samalla kun kareet vetäytyvät. Pikku fileiden kypsymisessä menee vain hetki, ja itselläni ne pääsivät lähes läpikypsiksi vaikka tavoittelin mediumia. Kastikkeeksi sopii tässä valkosipulin yliannosjuhlassa hyvin tzatziki.

Paahdetut rosmariini-tomaatit ja keväiset gorgonzola-parsat valmistuvat uunissa samalla kuin kareet. Kuori parsoista kova kuori nuppuihin asti ja keitä al denteksi suolavedessä. Siirrä pieneen uunivuokaan ja raasta päälle voimakasta juustoa - gruyereä, mustaleima-emmentalia tms. ja murra päälle n. 125g gorgonzolaa tai muuta voimakasta sinihomejuustoa. Paahda uunissa kunnes juusto sulaa.

Lampaankareen ja karitsan sisäfileen kastikkeena tzatzikia,
 lisukkeina rosmariinitomaatteja ja gorgonzola-parsaa.
Ja jälkkärikaffet leppeässä alkuillassa, ihanaa! :) Tämä piirakka on muuten perinteinen rahka-kerma-muna-täytteinen rahkapiirakka, mutta pohjaan ei ole käytetty lainkaan vehnäjauhoja:

100 g voita tai margariinia
1 dl intiaanisokeria
1 muna
pikkupussi mantelijauhetta
pari rkl hasselpähkinäjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muut aineet. Esipaista pohjaa 175 C uunissa n. 10 minuuttia, lisää täytteet ja kypsennä.

Manteli-pähkinäjauhepohjainen hedelmä-marjapiirakka