lauantai 19. helmikuuta 2011

Mehevä sitruuna-jugurttikakku

Tilanne vaati jälleen tätä kreikkalaishenkistä sitruunakakkua. Leipomuksen ulkonäkö on sanoisinko aika rustiikki, mutta kuivakakun tapaan tarjottava kakku ei kaipaa mielestäni mitään koristeita. Lainkaan kuiva tämä kakku sen sijaan ei ole, siitä pitävät huolen taikinan jugurtti ja sulatettu voi... Ohje on kreikkalaisen ruuan kurssilta (skrollaa teksti loppuun asti).


Taikina on aika suuri ja vaatii isohkon vuuan. Lituskassa vuuassa paistettuna kakku kypsyi tuntia nopeammin, ja olisi voinut ruskettua vähän vähemmänkin. Edelliskerralla raastamani sitruuna oli hieman isompi, ja voimakkaammin sitruunalta maistuva kakku oli vielä enemmän mieleeni, vaikka hyvää tämäkin on. Jugurtin määrä on täysin viitteellinen, sitäkin voisi olla vielä vähän enemmän antamassa kakkuun omintakeista makuaan ja pehmeyttä. Tämä on yksi ehdoton suosikkini tällä hetkellään ja jälleen kerran todella helppo tehdä.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Paljon onnea vaan, 1-vuotias!

Viikonloppuna juhlittiin rakkaan pienen poikamme 1-vuotissynttäreitä, ja taaperoiän saavuttamisen kunniaksi piti tietenkin leipoa herkkua pöytään.
Suolapaloiksi tein Kreikka-kurssilta mieleen jääneitä feta-pinaattipiiraita, jotka tuntuivat tekevän hyvin kauppansa. Parille juustottomalle/maidottomalle tein erikseen pinaatti-kinkkuversion. Toiseksi suolapalaksi tein kylmäsavulohipaloja, eli ladoin muutaman tarjottimillisen täyteen Väinämöisen palttoonnappeja ja kasasin päälle savulohi-piparjuuri-tuorejuustoa sekä kylmäsavulohta ja silppusin päälle rucolaa.
Kylmäsavulohipaloja ja feta-pinaattipiiraita
Muffinsseja - tietenkin - oli paria eri lajia. Perinteiset valkosuklaa-vadelmamuffinssit, joista onkin jo ohje ollut täällä, ja tällä kertaa myös triplasuklaamuffinssit, joiden tiesin maistuvan varmuudella ainakin yhdelle suklaata rakastavalle kummitytölleni.

Triplasuklaamuffinssit ja pikkuprinssin siniset valkosuklaamuffinssit pikakoristeilla...
Triplasuklaataikinan ohje on muuten sama kuin valkosuklaa-vadelmaversiossa, mutta jauhoja tulee taikinaan hitusen vähemmän ja kaakaojauhetta tilalle n. 3 rkl perustaikinaan. Täytteessä oli levy tummaa suklaata ja toinen Fazerin sinistä, ja päällä vielä levyllinen sulatettua Fazerin sinistä ja sitä kolmatta suklaata, Dajm-suklaata rouhittuna. Melkoinen suklaapommi siis... Koristelujen kanssa tuli järkyttävä kiire, joten pikkuprinssin vaaleansiniset muffinssit eivät harmi kyllä ole ihan viimeisen päälle koristeltu...

Äitini tekemää legendaarisen mehevää toskakakkua oli myös pöydässä, mutta siitä minulla ei valitettavasti ole ohjetta. Joskos mummi paljastaisi julkisesti salaisen reseptinsä?


Vieraat saapuivat kahdessa erässä, joten synttärikakkuja piti olla kaksi kynttilänpuhallusseremonioihin. Synttärikakut halusin tehdä nallen muotoisiksi, ja tämä oli sattuneesta syystä ensimmäinen kerta, kun leivoin mitään elukkakakkuja. Sukulaislasten synttäreillä olen nähnyt mitä upeimpia luomuksia, ja vähän jännitti saanko aikaiseksi nalleksi tunnistettavaa otusta, koska en ole todellakaan mikään sokerileipuri. Lopputulos oli kotikutoinen, mutta mielestäni tosi söpö. Ja mikä parasta, sopi pehmoeläimiään ja nallejaan rakastavalle pienelle päivänsankarille kuin nenä päähän.

Helppo nallekakku
Pohjaksi tein tavallisen 5 munan sokerikakkutaikinan halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Täytteenä oli maustettua kermarahkaa (yhdessä välissä Valion maustettua sitruunarahkaa ja toisessa vaniljaa) ja lisäksi mansikoita, vadelmahilloa ja banaania. Nallen korviksi tein kääretortun, josta leikkasin sopivan korkuiset palat ja liitin ne nallen päähän vadelmahilloa liimana käyttäen. Korvia kapoisemmat nenät tein kakkuihin pientä Tupperwaren ilmaislahjana saatua muottia käyttämällä. Painelin sillä sopivan kokoisia pyörylöitä toisesta kääretorttulevystä ja kasasin niitä päällekkäin täytteiden kera. Päällys on kermavaahtoa, ja silmät ja nenänpää löytyivät irtokarkkilaarista. Todella helppo kakku toteuttaa niillekin, jotka eivät ole väsänneet ritari- ja prinsessalinnoja ja autoradan mallisia superkakkuja vuosikausia! Yksinkertainen kermakakku maistui myös päivänsankarille, joka vihkiytyi ensi kertaa makeiden herkkujen saloihin.

Jääkaapin kapasiteetti oli kovilla etenkin kakkujen säilömisessä, mutta mahtuivat ne sinne juuri ja juuri. Kaikkea oli aivan liikaa, joten määrät n. 20 henkilölle olivat aivan tolkuttoman yläkanttiin. Rääppiäiset ovat jatkuneet meillä päiväkausia siis ;) Aikuisvoittoisissa juhlissa suolaisia kului ylivoimaisesti eniten. 20 henkilölle tein neljä paketillista feta-pinaattipiirakoita, eli yhteensä 64 kpl ja niitä jäi kaikkein vähiten, ehkä "vain" parisenkymmentä.. Muffinsseja oli muistaakseni 3 kpl jokaiselle, ja niitä jäi valtava vuori, joka onneksi madaltui jaeltuani niitä ympäri kaupunkia. Ensi vuonna en riehaannu leipomismäärissä ihan niin paljon, mutta parempi toki näin päin kuin kauhistuksen kauhistus että tarjottavat loppuisivat kesken!

perjantai 11. helmikuuta 2011

Kreikkaa keittiössä

Kreikkalainen ruoka on ihanaa. Simppeliä, teeskentelemätöntä ja kertakaikkisen herkullista. Sain siitä lisäoppia viime viikonlopun ruokakurssilla "Kreikkalaisen ruuan ystäville", jonka järjesti Turun Suomi-Kreikka-seura. Kurssin vetäjinä toimivat Kyriakos ja Jaana Kyriakou, jotka olivat laatineet herkullisen kurssimenun:

Halloumi-salaatti
Feta-pinaattipiirakoita
Pastitsio-lihamakaronivuoka
Paistetut kesäkurpitsat
Pähkinäinen jogurttikakku





Isoa koekeittiötä ei seuran vuokraamassa tilassa ollut, mutta menu oli laadittu niin, että pienessäkin keittiössä oli mahdollista valmistaa kaikki ruuat, ja salin puolella esivalmisteltiin porukalla raaka-aineet.

Halloumi-salaatti oli vanha tuttavuus ja toimi jälleen hyvin. Feta-pinaattipiiraat onnistuivat ihan hyvin lehtitaikinastakin, vaikka filo-taikina olisi perinteisempi - ja kalliimpi - vaihtoehto. Pastitsio tuntui ensin työläältä, mutta loppujen lopuksi uuniruuan valmistelee nopeasti ja uuni hoitaa loput. Jogurttikakku oli järkyttävän hyvää ja mehevää! Sitä täytyy tehdä pian uudelleen.

Feta-pinaattipiirakat
Lehtitaikinaa (tai filotaikinaa)
1 sipuli
1 paketti pakastepinaattia (tai tuoretta)
1 kananmuna
1 pkt fetajuustoa

Leikkaa lehtitaikinalevyt puoliksi neliöiksi. Paista pienessä öljymäärässä sulanut pinaatti ja sipuli. Lisää aivan lopuksi fetajuusto joukkoon. Riko muna seokseen ja sekoita. Laita taikinaneliöiden keskelle runsas teelusikallinen täytettä. Kostuta neliön reunat vedellä ja taita kolmioiksi. Pistele reunat haarukalla hapsumaisesti kiinni. Voitele munalla ja paista 225C:ssa n. 15 min. Helppoa ja hyvää.



Paistetut kesäkurpitsat
Viipaloi kesäkurpitsat annospaloiksi ja tee friteeraustaikina. Ohjenivaskastani puuttui taikinan ohje, joten täytyy kehitellä sopiva taikina tähän tarkoitukseen. Makeuttamaton pannukukakku-taikina on varmaan aika lähellä alkuperäistä. Dippaa kesäkurpitsat taikinaan tai anna niiden liota taikinassa jonkin aikaa ja paista rapeiksi runsaassa öljyssä. Valuta, suolaa ja nauti. Yksinkertaisen herkullista!





Pastitsio


500-700 g jauhelihaa (sika-nauta käy hyvin)
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
kreikkalaista pitkää ja paksua pastitstio-makaronia (hätätapauksessa spagettikin varmaan toimisi)
n. 100 g jauhoja
n. 50 g voita tai margariinia
1 kananmuna
suolaa, valkopippuria, 1 tl kanelia, 1/4 tl muskottipähkinää, 2 tl oreganoa
n. 0,5 l maitoa
parmesan-juustoa

Paista jauheliha ja sipulit pannulla, lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen. Keitä makaronit puolikypäksi ja kaada ne lävikköön, sitten isohkon uunivuuan pohjalle. Kauho reikäkauhalla jauhelihakastiketta makaronien päälle tasaikseksi kerrokseksi. Tarkoitus on että nestettä tulee mukaan mahdollisimman vähän.

Tee sitten kuorrutekastike, joka on kuin valkokastiketta, mutta huomattavasti paksumpaa. Sulata kattilassa margariini ja lisää sekaan jauhot. Älä hämmästy, sillä tässä vaiheessa kastike näyttää suunnilleen murotaikinalta. Lisää maito ja sekoita hyvin.  Kun kastike on tasaista, ota kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hieman. Valmis kastike on suunnilleen mannapuuron paksuista. Lisää kananmuna ja sekoita. Mausta. Kaada kastike makaronien ja jauhelihan päälle paksuksi kerrokseksi ja tasoita .

Paista Pastitsiota uunissa 170C:ssa n. 45 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Ripottele valmiin ruuan päälle parmesanraastetta.

HUOM - anna valmiin paistoksen vetäytyä n. tunnin ajan ennen kuin leikkaat ruuasta annospaloja. Tarkoitus on, että Pastitsion saa lautaselle kauniina, tiiviinä neliönä, ja se tarjoillaan huoneenlämpöisenä.

Pähkinäinen jogurttikakku 

4 dl sokeria
250 g margariinia
2,5 dl kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10%)
4 dl jauhoja
5 kananmunaa
2 tl raastettua sitruunankuorta
2-3 tl leivinjauhetta
karkeaksi rouhittuja saksanpähkinöitä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti, sitruunankuori ja sulatettu margariini. Lisää jauhot + leivinjauhe. Nostele pähkinät joukkoon viimeiseksi. Paista kakkua voidellussa vuuassa 175C n. tunnin ajan tai kunnes kakku on kypsä.